Joburile viitorului - 5 lucruri esențiale ca să nu rămâi șomer
Viitorul muncii va fi doarte diferit în următorii ani pentru că roboții și automatizarea va lua locul oamenilor. Cu toate acestea, nu vom rămâne fără joburi, ci pur și simplu ne vom specializa.
Se poate ca jobul pe care-l ai acum să nu mai existe peste cinci ani, dar să fie înlocuite de altceva. Ne vom specializa, iar creativitatea va fi mai importantă decât alte lucruri.
Institute for the Future e un ONG care ajută companiile să se adapteze la viitor. "Avem foarte multe joburi care necesită puține skill-uri avansate, iar acele joburi vor deveni rare pe viitor, fiind automatizate. Cu toate acestea, joburi foarte tehnice vor fi la mare căutare pentru că nu vor fi destui oameni care să le facă, așa că salariile vor fi foarte mari", spune Adam Miller, CEO al Cornerstone, un partener al Institute for the Future.
Iată ce super skill-uri va trebui să aibă angajatul viitorului, potrivit "Fast Company".
Brand personal
Va trebui să ai un brand personal construit ca să ai succes și să te separi de ceilalți. Asta înseamnă să construiești o reputație, încredere și adepți. Ceea ce cred ceilalți despre tine e crucial pentru a găsi cea mai bună cultură a organizației.
Începe de pe acum cu lucrurile simple. Ce faci în social media? Cum comunici prin email? Asigură-te că imaginea ta este una profesionistă și potrivită organizației unde lucrezi. E bine să ai un mentor.
Analizează foarte bine ceea ce știi să faci, dincolo de experiența profesională. Poți să fii foarte creativ, așa că insistă pe acest lucru mereu și cultivă acest skill.
Fluență digitală
Transformarea digitală va impacta fiecare industrie și trebuie să știi să te descurci cu orice mașinărie. Tehnologia nu va dispărea, ci va deveni parte pregnantă a vieții noastre.
Va trebui să înțelegi cum să faci o echipă formată din oameni, roboți, boți conversaționali și să-i faci să lucreze împreună. Vei avea asistenți de inteligență artificială, dar va trebui să știi cum să-i faci să te ajute mai mult, pentru că vor avea limitele lor. Abilitatea de a avea cunoștințe digitale înseamnă abilitatea de a duce lucrurile la capăt. E despre a ști ce unealtă să folosești în fiecare zi și cum să adaptezi tehnologie la nevoile tale.
Trebuie să ai un trib
Pe măsură ce economia devine din ce în ce mai colaborativă, trebuie să ai un trib personal de oamen influenți. Trebuie să ai un network personal cât mai dezvoltat. Skillurile obișnuite nu vor mai fi necesare. Degeaba termini tu o facultate, dacă nu ai câteva contacte. Networking-ul va fi esențial și rețeaua de oameni construiți de tine. Astfel, vei putea apela la ei la nevoi speciale.
Înțelege complexitatea
Viața va fi mai complicată într-o lume automatizată și lucrurile îți vor părea haotice, dar va fi nevoie să fii un om care știe să rezolve probleme și să descurce ițe. Adaptabilitatea va fi necesară și capacitatea de a accepta noile skilluri de care ai nevoie. Trebuie să înțelegi mai rapid ca înainte și să nu te cramponezi în ceea ce știai tu să faci acum ceva vreme.
Reziliență
Reziliența în business înseamnă să transformi problemele în soluții și oportunități. Practic, să ieși la suprafață mai bine decât înainte de a te scufunda. Angajații de tipul acesta sunt foarte apreciați și sunt cei care inovează.
Reziliența înseamnă să te uiți la schimbările tehnologice ce vor urma, la cum vor avea impact asupra organizației și cum vei putea profita de ele. Nu te gândi că moare ceea ce știai să faci până acum, ci că se deschid noi oportunități.